Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Lars-Erik Jonsson_ÄttestupanÄttestupan, Liagärde, Foto: Lars-Erik Jonsson

Liagarde_attestupa_big”Fortsätter man klättringen neråt kommer man till ättestupan. Branten är 30 meter, men det finns staket som skydd.” från Destination Viskan webbsidan

skyldliagärdsberget_calle_robertsson

”Fin väg vid sjön som avslutades med brant brant stigning till ättestupan påLiagärdsberget.

Uppe på ättestupeberget får man en fin utsikt över Stora Hålsjön, men det var riktigt tungt att komma upp hit.” (Foto: Calle Robertsson)

Biketommy - Stora Hålsjön, Liagården, east of Hyssna 1998

Stora Hålsjön, Liagården, east of Hyssna, 1998 (Foto: Biketommy)

Vy från Liagärdsberget

”Vy från Liagärdsberget (Fotograf: Börje Ohlsson)

”Liagärdsberget, eller, som det i dagligt tal kallas, ”Valhall”, är i sagan mycket omtalat, det sägs äfwen ha varit en ättestupa. Att mäta sjöns djup vid detta berg är enligt sagan farligt, om någon är djärf nog att försöka, så får han höra en röst ur djupet: ”måler (mäter) du mina väggar ska jag måla dina läggar” (ben och fötterna).” 

(Anteckningar om Marks och Bollebygds härader i Älfsborgs län, A. Melander, Göteborg 1913. s. 249 / från Krigarna i Odins sal: dödsföreställningar och krigarkult i fornnordisk religion, Andreas Nordberg, Stockholm 2004, s. 27, [PDF])

”12. I Hyssna  socken i Marks härad, vid Stora Hålsjön, ligger, enligt Melander Marks och Bollebygds härader s.249 – uppgifterna kompletterade i brev till undertecknad – ”Liagårdsberget eller, som det i dagligt tal kallas, Valhall—det säges även ha varit en ättestupa-””

(”Valhall och ättestupa i västgötsk tradition” av Johan Götlind, s. 77-78 / Folkloristiska Studier och Samlingar 2 / Folkminnes-Studier tillägnade hilding celander den 17 juli 1926)

Johan Götlind, s. 77

s.80-götlind

På karta: ”Ättestupor i Västergötland”

(”Valhall och ättestupa i västgötsk tradition” av Johan Götlind, s. 75 / Folkloristiska Studier och Samlingar 2 / Folkminnes-Studier tillägnade hilding celander den 17 juli 1926)

götlindkarta

”Fortsätter man promenaden kommer man till ättestupan med lika hänförande utsikt som utsiktsplatsen.”

(Destination Viskan, s. 39)

destinationViskans39

Uppe från Liagärdsberget är utsikten över Stora Hålsjön och skogarna fantastisk! Här kan man gå en promenad genom en trolsk ravin och förbi en ättestupa. Enligt sägnen finns det en ”Havsfru” i Stora Hålsjön som är vit och vacker och försöker locka människorna ner i sjön. Det finns bänkar och bord att avnjuta din picknick vid.”

(”Här får du veta mer om de spännande platserna!”, Brochure för barn, Västsverige webbsidan, [PDF])För_barn

LiagärdsbergetEniroliagärdsbergetGE