Etiketter

, , , , , , , ,

”Gagnefs unika kulturmiljö välkomnar dig till fäbodar och bruksmiljöer som bevarats på ett fantastiskt sätt. Här finns ett 48 mil långt nät av märkta vandringsleder. Några populära utgångspunkter för sköna vandringar är Lövsjön, Bastberget, Tanså Hytta och Västtjärnslindan.

Spännande och lättillgängliga miljöer för hela familjen är också kulturreservatet Kvarna i Dala-Floda och naturreservatet Lortån, som namnet till trots har så rent vatten att du kan få se flodpärlmusslan. Missa inte heller Trolldalen med både ättestupa och trollkyrka.”

(Upplev Den Södra Delen av Dalarna / 2012 / Falu, Borlänge, Gagnefs, Ludvika, Säters turistbbyråar, s. 33 [PDF])

Trolldalenkarta

Ättestupa
Vid stenvalvet Trollkyrkan ska ingången till trollens värld finnas. Och fortsätter du uppför trapporna kom- mer du till den 40 meter branta Ättestupan, där det sägs att många ”gamlingar” kastade sig utför.
Ett är dock säkert i Trolldalen – man kan få känslan av att det är någon som tittar upp bland blåbärsriset eller ljungen och granskar en då och då …”

(Karta och text från Länsstyrelsen Dalarnas Läns folder: Naturreservat i Dalarnas Län – Trolldalen [PDF])

Gagnef_Suss64

Riksintressen för kulturmiljövården (Naturföremål/-bildning med tradition)

”Ättestupa. En ca 175 m 1 och 25 m h lodrät förkastningsbrant, somenligt traditionen skall ha använts som ättestupa. En informationsskylt finns på krönet.”GagnefKarta

ReferenserReferans

gagnefGEGagnefE