Etiketter

, , , , , , , , ,

”…En gång då vi alla varit ner till Godtemplarhuset på bio, så var pojkarna för­svunna, så vi fick gå ensamma hem förbi Vibyberget. Där finns en ”ättestupa” som det kallades. Där man förr i tiden, slängde sig ut för berget, för att slippa dö ”sotdöden”, som det kallades, att dö i sängen. Och då spökade det där också förstås. Men vi flickor kom lyckligt förbi Vibyberget. Men nu kommer det !!!!..”

(Mina minnen från VIFORS HERRGÅRD 1918-1949 av Karin Herlitz-Öberg)

”…Runt Nyttberget ligger flera kända gravfält från vikingatiden. På baksidan av berget mot dalen ligger det en vattenkälla som numer kallas heliga trefaldighets källa. Den källan sinar aldrig hur torrt och varmt det än är om sommaren och den fryser inte heller om vintern. Vid den östra kanten finns ett delvis ett obestigbart stup som är ca 10 m högt och som tidigare kallades för ättestupan.”

(En Järnrings Förbannelse / En Studie i religionshistoria om en ring från Gästriklands vikingatid, Ulla Sundström, 2006, sida 17 [pdf])

Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon ... 3.bnd_Kapak Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon ... 3.bnd_s230-231

(Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige, 1862, Tredje bandet, sida 230-231)

NyttbergetEnironyttbergetGE