Etiketter

, , , , , , , ,

Smörkullen

Utsikt från Smörkullen – Juli 2009, Foto: Liljeberg

Naturreservatet Smörkullen

N: 56° 51.087 E: 12° 34.287
Barrskog, ordinär lövskog och åker. Reservatet domineras av en brant bergkulle, Smörkullen, vars topp ligger 52 m över havet. Från toppen har man en magnifik utsikt över den halländska kustremsan åt ena hållet och Falkenbergs stad åt det andra.
Här har troligen varit ättestupa och offerplats. År 1859 gjordes ett enastående fynd på toppen av Smörkull, då man fann en guldskål från bronsåldern. Det finns tre stigar att välja på för att ta sig upp till toppen: en anvisad liten stig till vänster, en stig som utgår från höger och en äventyrlig stig rakt fram för den som vill klättra lite. Vid parkeringen finns det en rastplats.

(Falkenbergs Turistbyrås ”Falkenberg – Södra Kusten” brochure, [PDF])

10-IMG_2675-530x350

”Smörkullen sägs också ibland ha varit en så kallad ättestupa där man
fordom slängde människor över kanten mot en säker död när den blev
gamla och oförmögna att ta hand om sig själva vilket numera betraktas
som sagor och myter eller kanske till och med rena lögner.”

(Bild och text från Värnamo punkt nu / Smörkullens naturreservat)

Smörkullen_EniroSmörkulleGE